Conduce cel mai cunscut ansamblu de dansuri populare germane pe care îl prezintă cu mândrie la toate sărbătorile din oraş, dar şi peste hotare.
Dagmar şi-a început cariera de dansatoare din fragedă copilărie, când spectatorii săi erau părinţii şi rudele. Abia după revoluţie s-a înscris la cursuri de dans specializate, la Centrul Cultural Reduta, unde făcea şi dans sportiv. „Coregraful de la care am învaţat tot ce se putea la vremea aceea şi care mi-a inoculat microbul care se numeşte dans a fost domnul Ioan Corneliu Vasiliu, cel mai mare coregraf de gen al Braşovului. Atunci mi-am dat seama că dansul este o pasiune care nu trece niciodată, este ca o boală", îşi aminteşte Dagmar.
Din 1994 Dagmar a activat în Ansamblul de dansuri germane al Forumului German, iar după şase ani şi-a înfiinţat propriul ansamblu. Din anul 2000 Dagy, cum îi spun prietenii, este maestru coregraf în folclor şi ştie atât stilurile nemţeşti, cât şi pe cele româneşti. Tot atunci a înfiinţat şi Ansamblul de Dansuri Populare Germane „Korona". „Ansamblul se bazează pe menţinerea tradiţiilor folclorice germane, fiind singurul ansamblu cu acest specific din Braşov. Promovează obiceiuri şi tradiţii culese în special din Ţara Bârsei, dar şi din alte zone ale Transilvaniei", spune Dagmar.
A înfiinţat şi o fanfară
Anul trecut, coregrafa şi-a împlinit şi un vis mai vechi: acela de a întregi ansamblul cu o fanfară, pentru a-l aduce mai aproape de tradiţiile săseşti. „Din punct de vedere etnic, fanfara se compune din saşi, români şi maghiari, cel mai viu exemplu de convieţuire armonioasă interetnică, pe meleaguri transilvănene. Repertoriul abordat se bazează pe muzica tradiţională de fanfară: marşuri, polci, valsuri, dansuri populare, dar cuprinde şi piese clasice, aranjamente moderne, muzică românească şi din repertoriu internaţional", declară Dagy. În acest an, Dangmar Cloos a înfii