Pe lângă acordul de tip preventiv pe care România îl va semna în scurt timp cu FMI, guvernul de la Bucureşti intenţionează să semneze un nou acord şi cu CE, acord similar cu cel semnat în 2009. Anunţul a fost făcut de Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fond, care a precizat că viitoarea înţelegere cu CE va fi similară cu cea de acum. În 2009 România a împrumutat cinci miliarde de euro de la Comisie, bani care au ajuns direct în vistieria statului pentru finanţarea deficitului bugetar, respectiv pentru a putea plăti, printre altele, pensiile şi salariile.
"Dacă vom face acest aranjament împreună cu CE, ceea ce cred că se va întâmpla, în mod cert va combina un pachet de finanţare din partea CE. Acesta va fi cum este şi cel actual", a declarat Tănăsescu, citat de Mediafax. El a subliniat că până în acest moment nu s-au stabilit termenii financiari nici pentru noul acord cu Fondul, nici pentru cel cu CE. Declaraţia a fost făcută cu ocazia vizitei oficialilor FMI la Ministerul Finanţelor, scopul fiind analizarea exe-cuţiei bugetare în primele nouă luni ale acestui an şi verificarea respectării ţintelor impuse de Fond, în special a celei privind deficitul bugetar.
Oficialii FMI au discutat cu repre-zentanţii Finanţelor şi ai Economiei şi despre posibilitatea privatizării Oltchim şi Cuprumin. "Au fost amintite proiectele de privatizare în sectorul energetic: valorificarea pe piaţa de capital a 15% din capitalul SNTGN Transgaz SA, 9,84% din OMV Petrom, 15% din SNGN Romgaz SA şi 15% din CN Transelectrica SA, iniţierea proceselor de privatizare la SC Cuprumin şi SC Oltchim Doiceşti", se precizează într-un comunicat al Ministerului Economiei.
FMI a verificat cu această ocazie şi dacă Guvernul a respectat plafonul impus cheltuielilor de personal stabilite pentru companiile de stat. "Până în luna septembrie acestea s-au încadrat în bugetele de venitur