Cursul BNR a trecut de 4,3 lei/euro, ajungând la 4,3126 lei/euro. Analiştii se aşteaptă ca situaţia de pe piaţa valutară să se înrăutăţească, dacă mediul politic va continua să genereze instabilitate.
Ieri, BNR a afişat o referinţă de 4,3084 lei/euro.
În raport cu dolarul, leul s-a apreciat de la 3,1135 lei/dolar, la 3,0794 lei/dolar.
Cursul BNR a coborât şi faţă de francul elveţian, de la 3,2270 lei/CHF, la 3,1965 lei/CHF.
Spre deosebire de alte valute din regiune, în ultimele luni, leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro. Dincolo de fundamentele economice, în spatele devalorizării stau instabilitatea politică şi pomenile cu iz electoral, cum a fost decizia parlamentarilor de a reduce TVA la alimente şi de a nu impozita pensiile mai mici de 200 de lei.
''Până nu se stabilizează situaţia politică, până când politicienii nu vor realiza ce impact pot să aibă declaraţiile lor, deoarece credibilitatea României depinde de politic, cursul mai poate creşte. Avem acordul cu FMI, dar cei care au încredere în România sunt tot mai puţini. În plus, măsurile populiste nu ne vor face bine, mai ales că situaţia internă este atent monitorizată şi asemenea decizii sperie investitorii'', ne-a declarat Nicolae Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
Leul a marcat astăzi cea mai mare depreciere din ultimele 4 luni. Economistul-şef al ING spune că, pentru un analist al pieţei valutare, ''această mişcare a cursului este nesemnificativă. Zilnic, valutele din regiune au fluctuaţii şi mai mari''.
Cursul de schimb ar putea să înregistreze noi creşteri în perioada următoare, dacă situaţia de pe scena politică se va agrava.Totuşi, Chideşciuc se aşteaptă ca BNR să îşi facă simţită prezenţa pe piaţă, pentru a salva leul.
''BNR a creat aşteptări că leul va fi stabil, astfel că trebuie să confirme a