Prima Casa 3 reprezinta una dintre cele 12 masuri propuse de Consiliul Investitorilor Straini in scopul repornirii economiei. Practic, aceasta a treia varianta a programului presupune cresterea plafonului maxim la 100.000 de euro, concomitent cu reducerea garantiei acordate de stat la doar 50% din pretul de tranzactionare al imobilului, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Teoretic, Prima Casa 3 ar trebui sa genereze credite in valoare de 1,4 mld. euro, 12.000 de locuri de munca pe termen mediu si o crestere a PIB cu 0,6%. Pe de alta parte, costurile suportate de contribuabilul roman se ridica la 70 mil. euro sau 0,06% din PIB.
Acum, sa ne intoarcem putin in timp si sa vedem ce s-a intamplat cu primele doua variante ale programului. Lansat in vara anului trecut, Prima Casa 1 a generat euforie in randul proprietarilor, pretul locuintelor crescand cu 5% in T4.09 comparativ cu trimestrul anterior, click pe graficul de mai jos pentru detalii. Sursa: INS
Desi Prima Casa s-a vrut un program care sa stimuleze sectorul constructiilor, doar o parte infima dintre locuintele cumparate au fost noi, romanii cumparand in principal apartamente vechi cu 1-2 camere. Mai mult, desi plafonul maxim a fost de 60.000 de euro, finantarea medie acordata de banci a fost de doar 41.000 de euro.
Anul 2010 a debutat cu Prima Casa 2, insa programul nu a mai reusit sa repete succesul anterior, astfel ca preturile au luat-o din nou la vale, fapt vizibil pe graficul de mai sus.
Care este situatia in acest moment? Pe piata se tranzactioneaza aproape in exclusivitate locuinte vechi, in timp ce vanzarile de locuinte noi s-au prabusit in ultimul an si jumatate, prinzand pe picior gresit atat dezvoltatorii imobiliari, cat si bancile care i-au finantat.
In 2008 si 2009 au inceput sa fie finalizate ansamblurile rezidentiale a caror start a