Majoritatea elevilor din judetul Vâlcea nu primesc corn şi lapte, deşi a trecut o lună de la începerea anului şcolar. Motivul: programul este blocat din cauza contestaţiilor depuse de firmele care au participat la licitaţie. Sursa: Nicoleta Ene
Organizarea licitaţiei pentru programul cornul şi laptele, în valoare de peste 6 milioane de lei, intră în atribuţiile Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea având doar un rol consultativ.
"Noi nu avem niciun cuvânt de spus. Este o certitudine că mulţi copii din familii sărace vin la şcoală pentru lapte şi corn. Pe viitor, cred că acest program ar trebuie înlocuit cu tichete valorice pentru alimente. Ar mai fi o soluţie ca banii să fie folosiţi pentru a asigura o masă caldă în şcolile cu program after scool, cred că ar avea mai multă eficienţă", este de părere Gabriela Ene , inspector şcolar general ISJ Vâlcea.
"Nu am avut pacheţel"
La şcoala cu clasele I - IV din localitatea Ocnele Mari, jumătate dintre cei 200 de elevi provin din familii cu venituri modeste. În pauza mare, mulţi nu au pacheţele de acasă şi o întreabă în fiecare zi pe doamna învăţătoare dacă primesc corn şi lapte.
"Eu nu am avut pacheţel, a uitat mama să îmi pună", spune cu jumătate de gură Bogdan, un băiat din clasa a III-a, care mai are cinci fraţi acasă, toţi de vârstă şcolară. "Elevii întreabă de corn şi lapte, au fost obişnuiţi din anii trecuţi. Pentru cei care provin din familii numeroase e important ca în pauza mare să aibă ce să mănânce şi să nu se uite la ceilalţi care vin cu pacheţel de acasă. Ar fi mai puţin dureros pentru ei", susţine Diana Popa, învăţătoarea clasei.
În judeţul Vâlcea, doar 10 primării din 89 şi-au asumat responsabilitatea organizării licitaţiiilor pentru programul "Lapte şi corn". Restul administraţiilor locale aşteaptă ca reprezentanţii