In Romania, rationamentul politic este independent de starea si perspectiva economiei. Programele economice ale partidelor politice au deficiente majore atat cantitative cat si conceptuale. Discursul public evita abordarea unor subiecte fundamentale care pot avea cu adevarat un impact imediat in economie. Nu avem o evaluare corecta a situatiei in care ne aflam, nu stim nici unde vrem sa ajungem, nici cand si nici care e vehicolul care ne poate transporta la destinatie. Asta cred majoritatea analistilor economici chestionati de Contributors.ro referitor la solutiile propuse de partidele politice si la caile prin care criza ar putea fi scurtata. Iata mai jos, primele opinii primite.
Misu Negritoiu, presedinte ING Bank
Va impartasesc preocuparile si ma aliniez comentariilor dumneavoastra legate de incapacitatea politica de a genera programe economice plauzibile si corecte. Nici nu stiti ce determina asemenea propuneri pe care le fac membrii clasei politice, unele dintre acestea frizand chiar bunul simt. Probabil va trebui sa ne obisnuim cu o capacitate de guvernare “nationala” foarte redusa si sa asteptam o “guvernanta economica” la nivelul UE mai eficienta.
Pe termen mediu si lung, cresterea economica sustinuta nu poate fi conceputa fara reforma clasei politice. Cum? Nu am idee…
Emil Stoica, analist londonez, proprietarul Jeopardy
Indiferent de partidul sau organizatia sau analistul care face propuneri de cum sa iesim din criza cred ca avem nevoie de trei lucruri:
A. O evaluare corecta a situatiei in care ne aflam.
B. Unde vrem sa ajungem si cand
C. Cineva care se ne duca de la punctul A la punctul B.
Punctul A: aceasta evaluare nu exista. Niciun partid si niciun guvern nu a facut-o in ultimii 20 de ani. Statul nu stie in intregime ce active are, nici cat valoreaza si nici nu stie cum sa le gestioneze. Exista c