Bursa de la Bucureşti a închis cu un uşor avans, de 0,2%, în linie cu bursele externe, piaţa intrând pe creştere în a doua parte a sesiunii, însă indicele celor cinci SIF-uri a rămas pe scădere şi a pierdut ieri 0,9% faţă de nivelul de marţi. În debutul şedinţei, indicele general al pieţei consemna o scădere de 0,43%, pe fondul corecţiilor înregistrate de marile pieţe internaţionale după ce China a majorat dobânzile de referinţă pentru prima dată în ultimii trei ani.
"Dacă dimineaţă în piaţă se simţea o oarecare teamă datorită corecţiilor pieţelor internaţionale pe fondul temerilor privind evoluţia economiilor globale şi al măririi dobânzii de referinţă de către banca naţională a Chinei, pe parcursul zilei piaţa a început încet să-şi revină, făcând ca majoritatea indicilor să închidă şedinţa pe plus. În continuare în piaţă nu se simte un interes foarte mare al investitorilor pentru piaţa locală, iar acest lucru se observă şi în volatilitatea indicilor bursieri care este foarte scăzută", a declarat Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,2% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 0,1%.
"Consider că tensiunile politice şi dezbaterile în privinţa moţiunii de cenzură acţionează ca un factor perturbator asupra pieţei şi induc o stare pasivă pentru cei mai mulţi investitori (locali) şi cu siguranţă alterează percepţia investitorilor străini asupra pieţei locale şi asupra României în general. De altfel şi cursul de schimb euro/leu reflectă o situaţie incertă şi