CUM SE FURĂ DIN CASELE ROMÂNILOR. Nu doar criza economică şi cea socială duc la creşterea numărului de infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, ci şi ignoranţa victimelor, spun specialiştii. Sursa: SHUTERSTOCK
Criza economică ale cărei efecte se simt încă de anul trecut, dar şi cea socială au făcut ca numărul furturilor, în special al celor din locuinţe, sedii de firme sau instituţii să crească în primele luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut.
Însă nu doar criza sau tupeul infractorilor sunt "de vină" pentru "bilanţul" îngrijorător la capitolul spargeri (doar în primele 9 luni ale lui 2010 au fost înregistrate, potrivit statisticilor poliţiei, aproape 21.400 de furturi din locuinţe), ci şi neglijenţa ori ignoranţa victimelor. Aşa susţin specialiştii poliţiei, ale căror a fir maţii se bazează pe cifre: un sfert din furturile din locuinţă au la bază neglijenţa, superficialitatea sau ignoranţa proprietarilor.
Bucureştiul, oraşul "preferat" al hoţilor
Iar oamenii legii definesc foarte clar aceste ultime cauze. "Neglijenţă este atunci când montezi un interfon sau o alarmă, dar nu le foloseşti corespunzător; atunci când laşi la vedere bunuri de valoare; când nu schimbi becul ars din scara blocului; când nu înlocuieşti yala veche, care este aproape defectă, cu una nouă, mult mai solidă, ori când montezi un sistem de închidere cu cheie la uşa blocului, pe care o încui însă doar noaptea, în condiţiile în care spărgătorii «o -perează» doar ziua", au explicat specialiştii. "Mai devreme sau mai târziu, hoţii de locuinţe sunt prinşi". Aceasta este concluzia unei dezbateri online cu cititorii evz.ro, care a avut loc ieri. Invitaţi au fost comisarul Marius Tache şi expertul în protecţia locuinţei Silviu Clep. Citiţi aici mai multe informaţii de la discuţia de ieri.
Cât despre ignoranţă, aceasta apare