Mediul de afaceri şi comunităţile locale se pot organiza în asociaţii regionale pentru dezvoltarea de proiecte de business, culturale şi de infrastructură. Proiectul „Strategia Dunării”, dezbătut zilele trecute la Bucureşti, a trasat câteva direcţii de dezvoltare reginonală pentru ţările riverane fluviului.
România are o şansă imensă de a se dezvolta economic în regiune. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii statului şi ai mediului de afaceri prezenţi la Bucharest Business Forum, organizat zilele trecute la Bucureşti.
Citiţi şi:
Reşiţa: Vilele şmecherilor din Clisura Dunării sunt adevărate bombe ecologice
Constanţa: Dunărea - fluviu pentru strategie nucleară
„Strategia este foarte bine articulată. Practic, este vorba de un plan de dezvoltare macro-regională. Totul depinde de noi, dacă vom şti să ne organizăm şi să atragem munţii de bani care sunt alocaţi pentru acest proiect", spune Eric Bartha, preşedintele Institutului World Trade Center, unul dintre organizatorii evenimentului.
La rândul său, Răzvan-Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, consideră că eforturile administraţiilor locale, regionale, naţionale sau comunitare de a închega o structură atât de complexă precum „Strategia Dunării" pot rămâne simple deziderate politice fără antrenarea oamenilor de afaceri.
50 de miliarde de euro, bani europeni
Statele riverane Dunării au la dispoziţie, în exerciţiul financiar 2010-2013, circa 50 de miliarde de euro pentru a dezvolta proiecte regionale. „Cel mai important este să devenim competitivi şi să găsim nişe profitabile pe care să intrăm" , afirmă preşedintele Institutului World Trade Center.
Oamenii de afaceri români, precum şi reprezentanţii autorităţilor centrale prezenţi la Forum au subliniat importanţa unor astfel de proiecte zo