Doi DJ germani, Daniel Best şi Kalle Kuts, vor să reînvie spiritul anilor '80 din Germania de Vest printr-un album ce conţine „cea mai bună muzică a Războiului Rece". Proiectul vrea să atragă atenţia asupra influenţei pe care au avut-o cluburile armatei americane în evoluţia muzicii germane.
Localurile din fosta Germania de Vest, numite „Ami-Club", unde trupele americane mergeau să se distreze au devenit cunoscute datorită unei tragedi. În 5 aprilie 1986, aproximativ 500 de soldaţi petrecăreţi erau în clubul de noapte „La Belle" din Berlin când o bombă a explodat după miezul nopţii. Victimele exploziei au fost doi americani şi o femeie din Turcia. În urma acestui act terorist întreaga lume a fost şocată, iar după zece zile America a atacat Libia. Subiectul cluburilor armatei americane a fost foarte puţin mediatizat, iar după căderea Zidului Berlinului a fost uitat în totalitate. Albumul realizat de Daniel Best şi Kalle Kuts, denumit „G.I Disco", documentează apariţia genurilor soul, funk, R&B şi disco în Germaniei de Vest în timpul Războiului Rece. Proiectul muzical contribuie la promovarea unui nou curent apărut în Germania şi anume -„Westalgie", nostalgia pentru fosta Germanie de Vest, scrie Der Spiegel.
Soldaţii americani nu erau văzut ca nişte inamici
„În aceea perioadă, soldaţii americani nu erau văzuţi ca nişte inamici, ei erau plăcuţi de oameni pentru că au salvat Berlinul de Vest în timpul blocadei şi s-au asigurat că oraşul va rămâne parte a lumii libere. Dar totul pare puţin diferit din perspectiva de astăzi", spune Kuts, care a crescut în Germania de Vest ascultând postul de radio al armatei americane (AFN). „Formatul emisiunilor şi stilul prezentatorilor de la radioul AFN era o noutate pentru publicul german de atunci, iar melodiile soul, funk şi disco pe care DJ ca Steve Kastelac sau Magnificul Magoo le puneau erau cele mai no