Deţinuţii de la Jilava au înlocuit termenii argotici ca „grame“ sau „bile“ cu „jargoane“ din agricultură ca „hectare“ sau „pogoane“. Câţiva deţinuţi închişi în Penitenciarul Jilava de la marginea Bucureştiului lucrează la ferma închisorii, care produce doar legume ecologice.
GALERIE FOTOFERMA ECO DE LA PENITENCIARUL JILAVA
Deţinuţii care îşi ispăşesc pedepsele în Penitenciarul Jilava au posibilitatea de a munci în domeniul agriculturii. Nu oriunde, ci într-o fermă care produce doar legume ecologice, amenajată în incinta penitenciarului.
„Toate legumele pe care le cultivăm aici sunt eco. Pentru creşterea lor nu folosim nimic altceva decât apă. Chiar dacă am vrea să le adăugăm îngrăşăminte sintetice sau altceva, nu avem cum pentru că nu avem buget pentru aşa ceva“, explică omul care se ocupă de buna desfăşurare a activităţii fermei, inginerul agronom Mihail Gheorghe.
El are în grijă zeci de puşcăriaşi pe care trebuie să îi coordoneze şi să îi supravegheze în timp ce udă, culeg sau plantează legumele eco.
Câştigă timp şi bani
Printre aceştia se numără şi Constantin Filişanu (37 de ani), care ispăşeşte o pedeapsă de 15 ani pentru trafic de droguri. Bucureşteanul, care pe vremuri trafica heroină şi alte stupefiante prin zona Muncii, se ocupă acum de plantaţiile de praz, vinete şi salată.
Spune că a ales să iasă la muncă pentru că are numai de câştigat. „În primul rând că ies la aer şi mă mai aerisesc. În plus, mai primesc şi bani la sfârşitul lunii, 130-150 de lei şi mi se scade şi din pedeapsă. Câştig cinci zile pentru o lună muncită“, spune fostul traficant, actual agricultor.
De la portocale în Spania, la ardei în Jilava
Alături de Constantin mai muncesc cot la cot şi alţi deţinuţi, unii dintre ei chiar experimentaţi în domeniu. „Pe mine m-au arestat în Spania pentru că furasem nişte