Bărbaţii ar trebui să nu depăşească 500 de mililitri de bere pe zi, iar femeile - 300 de mililitri, pentru a nu se intoxica cu alcool. Tentaţia de a face excese se poate remedia prin autocontrol. Sursa: SHUTTERSTOCK
Pentru un consum responsabil, cantitatea de alcool recomandată este de două unităţi pe zi la bărbaţi şi o unitate la femei, o unitate fiind echivalentul a 12 grame de alcool pur. Asta înseamnă o bere de 330 mililitri, un pahar de vin de 125 de mililitri sau un shot de tărie.
Consumul abuziv înseamnă o depăşire a acestei cantităţi, iar efectele se resimt la nivelul tuturor aparatelor şi sistemelor organismului, cele mai vulnerabile fiind creierul, ficatul, pancreasul. Dependenţa de alcool nu se instalează brusc, aşa că cei care exagerează au şansa să acţioneze la timp, susţin experţii.
O halbă de bere poate fi prea mult sau prea puţin
"A consuma echilibrat înseamnă a-ţi afla limitele şi a nu le depăşi. Pentru cineva, o halbă de bere poate să însemne prea mult şi pentru alţii prea puţin. Baremul recomandat nu este o limită impusă, ci se aplică în funcţie de măsura fiecăruia, pe care noi o numim conştiinţă de sine", vine cu explicaţia profesorului de sociologie Septimiu Chelcea, prezent ieri la lansarea unei campanii care militează pentru con sumul responsabil de alcool.
Deloc insignifiante sunt şi efectele sociale, care îşi pun amprenta mai ales asupra tinerilor. "Abuzul de alcool e responsabil de decesele înregistrate la bărba ţii tineri, decese survenite prin accidente, căzături, condus sub influenţa băuturilor alcoolice sau bătăi", completează Eugen Hriscu, specialist în dependenţe la clinica "Psymotion" Bucureşti.
De ce se îmbată femeile mai repede decât bărbaţii
E de spus că femeile se îmbată mai repede decât bărbaţii chiar dacă beau aceeaşi cantitate de alcool şi au aceea