Unii dau pe transport chiar şi 700 de lei, cât un salariu lunar. Unele administraţii locale nu mai doconteaza naveta personalului didactic pentru că, spun primarii, nu au cadru legal.
Profesorii care predau în Berteştii de Jos, Bordei Verde, Cazasu, Cireşu, Cireşu, Frecăţei, Galbenu, Gemenele, Jirlău, Măxineni, Ulmu şi Vişani nu şi-au mai luat banii de transport pe luna lucrată de la începerea anului şcolar.
Problema a fost dezbătută, miercuri, în Comisia de Dialog Social, la solicitarea Sindicatului "Învăţământ" Brăila, sesizat de 50 de cadre didactice.
Unii dascăli au plecat acasă după prima lună de muncă cu salarii între 74 lei şi 750 lei, în cel mai fericit caz.
Oamenilor nu li s-au dat însă prea mari speranţe că îşi vor vedea curând banii.
Însă, dacă până la Cazasu transportul costă 65 de lei, până la Galbenu sau Jirlău, un cadru didactic scoate din buzunar până la 680 lei lunar, aproape cât un salariu pe o lună.
"Legea de austeritate care spune că se diminuează acest drept cu 25 la sută nu se elimină. Mi-e teamă ca nu cumva aceşti oameni să renunţe la posturi", a declarat Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului "Învăţământ" Brăila.
Sarcini, nu şi sprijin
Inspectorul şcolar general, Viorel Botea, spune că banii există la primării.
"Chiar dacă aş avea bani, nu am cadrul legal să mai prevăd 100 de milioane în plus ca să decontez cheltuielile cu transportul", a precizat primarul de la Berteştii de Jos, Florinel Capbun.
Aceeaşi situaţie există şi la Măxineni unde, potrivit primarului Mihai Ruse, bugetul a fost redus cu patru miliarde de lei vechi.
Intervenţie în Parlament
"Problema este că administraţiilor locale li se dau anumite sarcini, dar nu există şi sprijin financiar pentru ele", a spus Mihai Ruse.
Şeful Direcţiei Finanţelor Publice, Ilie Decă, spune că, din anul 2010, cheltuielile ma