Alianţa pentru Statul de Drept face o dublă critică: pe de o parte consideră inacceptabilă intervenţia unor patroni de media în activitatea jurnalistică, iar pe de altă parte consideră ilegală dezvăluirea de către Parchet către media a discuţiilor telefonice purtate de nişte persoane particulare, fără legătură cu fapta penală.
Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor cer Consiliului Superior al Magistraturii( CSM) să iniţieze demersuri pentru modificarea legislaţiei, întrucât apariţia în mass-media a interceptărilor creează presiune asupra imparţialităţii justiţiei şi generează un climat de insecuritate.
"Asociaţiile profesionale ale magistraţilor constată cu îngrijorare că probe din dosare penale şi, în special, interceptări telefonice sau înregistrări ambientale apar în mass-media, creând presiune asupra imparţialităţii justiţiei şi un climat de insecuritate generală. Respectarea principiilor legalităţii şi imparţialităţii constituie o condiţie de bază a credibilităţii justiţiei", se arată într-un comunicat al celor două asociaţii, citat de Mediafax. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor cer CSM "să dispună efectuarea unor verificări privind aceste situaţii devenite practică constantă şi, în măsura în care se stabileşte săvârşirea unor abateri disciplinare, să se învestească cu soluţionarea lor ori să dispună sesizarea organelor de urmărire penală". De asemenea, CSM-ului I se cere "să iniţieze demersuri pentru modificarea legislaţiei în sensul revizuirii normelor privind interceptarea convorbirilor telefonice, durata interceptărilor, proba autenticităţii înregistrărilor, securitatea acestora, explicarea conţinutului de mandat de securitate naţională, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO în materie, astfel încât prevederile constituţionale privind respectarea şi ocrotirea vieţii intime, familiale şi private să nu fie