Parlamentarii europeni au votat o rezoluţie care stabileşte prelungirea concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni, cu plata a 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare.
Conform Mediafax, membrii Parlamentului au susţinut propunerea Comisiei Europene potrivit căreia, din totalul concediului de maternitate, şase săptămâni trebuie să fie luate imediat după naştere. Rezoluţia adoptată spune că angajatele care care îşi iau concediu de maternitate vor primi salariul integral, 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare.
Citeşte şi:
Salariu 100%, în timpul concediului de maternitate
Creşterea copilului în România, sarcina mamei sau a tatălui?
De asemenea, parlamentul European a adoptat amendamente care vor preveni concedierea femeilor însărcinate, de la începutul sarcinii şi până la şase luni de la sfârşitului concediului de maternitate. Femeile vor avea dreptul de a se întoarce la poziţia lor, sau la un "post echivalent" - cu aceeaşi remuneraţie, aceeaşi categorie profesională şi aceeaşi fişă a postului ca acelea avute înaintea începerii concediului de maternitate.
Această categorie de angajate nu pot fi obligate să desfăşoare muncă de noapte şi ore suplimentare în decursul celor 10 săptămâni premergătoare datei la care urmează să nască, pe durata restului perioadei de sarcină în cazul în care acest lucru este necesar pentru sănătatea mamei sau a fătului şi în timpul întregii perioade de alăptare.