Comisia Europeană a lansat o serie de propuneri ce vizează impunerea de taxe în statele membre care să meargă direct în bugetul comunitar, inclusiv o posibilă taxă pe valoarea adăugată (TVA) la nivel european, relatează BBC News.
Propunerile nou-lansate fac parte dintr-un pachet de opţiuni pentru identificarea de noi surse de venituri pentru bugetul Uniunii Europene.
Janusz Lewandowski, comisar al UE pe probleme de buget, a declarat pentru prima dată în luna august a acestui an că doreşte ca statele membre ale Uniunii să ia în considerare posibilitatea de a permite UE impunerea unor taxe directe.
În mod tradiţional, guvernele naţionale sunt cele care impun taxe în cadrul Uniunii Europene.
Cele 27 de state membre ale UE plătesc o contribuţie fixă la bugetul Uniunii, în funcţie de PIB-ul acestora şi un procent din TVA locală. În cadrul procesului de revizuire a bugetului UE, comisia a propus "opţiunea reducerii contribuţiilor statelor membre şi introducerea progresivă a uneia sau mai multor noi resurse".
"Posibilele variante pentru noile resurse ar putea fi un procent dintr-o tranzacţie financiară sau o taxă pe activităţi financiare, licitaţii cu certificate CO2, o taxă la nivelul UE pe transportul aerian, o rată separată a TVA, un procent dintr-o taxă pe energie sau dintr-o taxă pe profiturile companiilor", se arată în documentul comisiei.
Cu câteva luni în urmă, Franţa, Germania şi Marea Britanie şi-au exprimat opoziţia faţă de ideea impunerii unor taxe directe de către UE.
Pierre Lelouche, secretar de stat francez pe probleme europene, a declarat că ideea impunerii unor astfel de taxe vine într-o perioadă "total nepotrivită" şi că Uniunea ar trebui să se gândească la reduceri acum.
Trezoreria britanică a anunţat că Marea Britanie consideră că impunerea de taxe este o proble