Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est în contextul unei noi crize financiare, potrivit agenţiei de rating Fitch, care explică că acest fapt ar fi cauzat de volumul de împrumuturi neperformante încă ridicat şi de avansul economic lent, care limitează creditarea.
Băncile nu o duc prea bine, mai ales din punct de vedere al calităţii activelor, în România, într-o oarecare măsură în Ungaria şi mai puţin în Bulgaria. Sistemele bancare din România, Ungaria şi Bulgaria par, de asemenea, a avea o situaţie mai slabă din cauza dezechilibrelor macroeconomice, a declarat Michael Steinbarth, director la Fitch Londra, într-un interviu pentru Bloomberg.
Instituţiile bancare din Europa de Est, inclusiv diviziile UniCredit, cele ale Erste Group şi Societe Generale, au refinanţat cu dificultate datoriile, inclusiv cele contractate pentru împrumuturi ipotecare în valută şi credite de consum, în perioadă de criză.
Băncile din România şi Bulgaria sunt ameninţate şi de riscul unei extinderi a crizei datoriilor din Grecia, în timp ce în Ungaria taxa suplimentară instituită asupra sectorului diminuează profiturile, relatează Bloomberg.
Chiar dacă Europa de Est îşi revine din cea mai gravă criză a ultimilor 20 de ani, politicile de austeritate ale guvernelor limitează creşterea economică, în contextul în care Uniunea Europeană vrea să împiedice o escaladare a crizei datoriilor, scrie aceeaşi sursă.
Eforturile de reducere a datoriilor în următorii ani vor limita avansul economic în România, a afirmat Steinbarth. Guvernul trebuie să scadă deficitul bugetar de la 7,2% anul trecut la 6,8% anul acesta, parte a acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.
Băncile austriece, UniCredit şi altele sunt jucători strategici în regiune şi sunt angajate să rămână. Pe termen mediu, Europa Centrală şi de Est are pers