Stirea fierbinte a intalnirii de la inceputul saptamanii de la Deauville - dintre Medvedev, Merkel si Sarkozy - a fost anuntul presedintelui rus ca va participa la summit-ul NATO de la Lisabona, din 19-20 noiembrie. De la intalnire, importanta prin faptul ca a avut loc, nu au existat mari asteptari, ci a fost vazuta ca un pas de apropiere a Rusiei de Vest, implicit si de NATO, prin intermediul Germaniei si Frantei, iar Medvedev a dat semnalul de altfel asteptat. Presa occidentala spunea ca asta ar putea insemna includerea Rusiei in scutul antiracheta, dar discutiile intre Aliati nu au ajuns la o concluzie. Asa ca se pune intrebarea ce summit NATO il asteapta pe Medvedev?
La sediul central al NATO din Bruxelles, ochii erau atintiti marti asupra Frantei si a declaratiilor de la Deauville. Informatii pe surse conform carora Medvedev va participa la evenimentul de la Lisabona circulau deja in presa occidentala, reactia Secretarului General era pregatita, insa se astepta un anunt oficial. Mai mult, exista aproape certitudinea ca raspunsul presedintelui rus la invitatia lui Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, va fi unul pozitiv.
Inainte de intalnirea de la Deauville au existat multe analize si discutii privind evenimentul si dorinta Germaniei si a Frantei de a apropia Rusia de Occident, inteles fie in sensul vestului Europei si nu numai - in contextul mai larg al UE - fie in sensul extins, care sa includa si SUA, iar aici se vorbeste de o apropiere de NATO.
Ideile europenilor sunt destul de clare: continentul eur-asiatic are nevoie de o noua arhitectura de securitate, din care Rusia face parte, pentru ca amenintarile la adresa securitatii acestei zone sunt diferite din perspectiva americana si cea europeana si o structura precum e NATO nu poate interveni in anumite zone fierbinti, cum ar fi Transnistria, de exemplu.
@N_