Renuntarea la cota unica de impozitare este un subiect intens discutat de mai bine de trei luni, mai multe voci, printre care si cea a fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, afirmand ca aceasta "si-a trait traiul" si "si-a epuizat avantajele".
De atunci au aparut tot felul de scenarii de impozitare progresiva, toate facute sa ii sperie si sa ii infurie pe liberali si pe cei cu venituri peste medie. Intr-unul dintre aceste scenarii era vorba chiar de impozitarea cu 25% a salariilor de peste 2.000 de lei si cu 40% a celor care depasesc 4.000 de lei. Un motiv destul de clar pentru orice om de dreapta sa spuna ca un eventual guvern PSD nu i-ar sprijini doar pe asistati.
De atunci, PSD-ul si-a facut public programul economic si a dovedit ca se exagerase. Totusi, sustinatorii cotei unice spun in continuare ca introducerea unui impozit diferentiat reducerea veniturilor la buget, cresterea zonei gri din economie si descurajarea muncii. In acelasi timp, ei ii acuza pe social-democrati de populism pentru ca vor sa ia de la bogati pentru a da la saraci.
Experienta anterioara pare totusi sa le dea dreptate celor de dreapta, cel putin cand vine vorba de incasarile la buget si munca la negru, deoarece semne pozitive s-au vazut imediat dupa introducerea noului sistem.
"Daca socotim ca veniturile bugetare au fost usor mai mari decat in 2004 in conditiile in care impozitul pe venit si profit a scazut cu aproximativ noua procente si contributiile cu 10% si totusi veniturile nu au scazut, e in buna masura din cauza muncii la negru", a declarat Varujan Vosganian pentru Ziare.com.
In opinia fostului ministru liberal, o modificare a sistemului fiscal i-ar ajuta in acest moment doar pe somerii care vor sa se angajeze in Finante pentru a pune umarul la refacerea sistemului de administrare a veniturilor.
"Relua