S-a întâmplat ca drumul nostru la Gomati (sătuc de munte, în regiunea aflată chiar în faţa Republicii monahale athonite) să se împlinească într-un loc de un idilism aparte, o fermă turistică mai puţin obişnuită, care ne-a amintit de arca lui Noe, prin numărul mare de animale perechi, cu pui de toate vârstele.
Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc acum, nici despre ospitalitatea fără pereche a dlui Kaiafis, nici despre drumul la podul cel vechi din Gomati, construit, zice-se, demult de un sihastru. Ci despre ceva ce s-a întâmplat acolo, la pensiunea-fermă Platanorema. Pentru că am nimerit în plin proces de filmare a unei emisiuni culinare (iar Corina, vedeta tv, s-a bucurat să mă includă, pentru câteva scurte minute, în scenariul emisiunii) şi am avut prilejul să "ajut" la prepararea unui veritabil produs tradiţional, strafiki pita sau... plăcinta întoarsă (răsturnată) pe partea cealaltă. E una dintre acele plăcinte (pita) rotunde, uriaşe, preparate din foi largi şi subţiri specifice pentru patiseria grecească, umplute cu brânză ori cu spanac, ori cu ştevie şi alte verdeţuri...
Până aici, nimic deosebit - dacă admitem că deosebite nu-s nici tava cea uriaşă, nici pirostriile aşezate deasupra cărbunilor, în cuptorul de cărămidă (pirostrii pe care se pune tava), nici fundul acela de lemn, mult asemănător cu capacul (ori fundul) unui butoi, ceva mai mare în diametru decât tava. Însă felul în care se face plăcinta asta are cu adevărat ceva aparte. Şi asta pentru că, avea să ne arate Maria, femeia din sat devenită eroină tv, femeile în vârstă obişnuiesc să întoarcă foile coapte de pe o parte pe alta într-o manieră specială. După ce foaia s-a copt pe o parte, scot tava din cuptor, pun deasupra ei fundul acela de lemn, apucă tava şi capacul cu amândouă mâinile şi-o ridică deasupra capului, "odihnindu-le" pe creştet (ca lemnul s