Pentru că o mare parte din sângele recoltat în centre de transfuzii nu poate fi folosit din cauză că donatorii sunt prea bolnavi, medicii au pornit în căutarea de "recruţi" benevoli. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Pentru sângele de care depind vieţile a mii de bolnavi aflaţi în aşteptarea unor operaţii sau a tinerilor cu talasemie care nu pot supravieţui decât cu transfuzii se duce o luptă de gherilă cu sărăcia şi lipsa unei culturi a donării benevole. Donatori există, însă mulţi sunt prea bolnavi pentru ca sângele să şi poată fi folosit.
Statisticile ne plaseză pe penultimul loc în Europa la donarea de sânge neremunerată, după Albania: doar 2% dintre românii care donează o fac benevol. Date recente ale Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile arată că suntem pe primul loc la prevalenţa hepatitei C în rândul donatorilor "debutanţi" şi fruntaşi, alături de bulgari, în ceea ce priveşte donatorii cu hepatită B.
Donare la gura de metrou
Pe o vreme mohorâtă, un grup de medici şi asistenţi inimoşi au plecat cu o caravană mobilă în căutarea de donatori de sânge benevoli, în cadrul unei campanii organizate în parteneriat cu Petrom şi cu Institutul Naţional de Hematologie. Prima oprire: piaţa Charles de Gaulle.
Se lucrează organizat, în circuit. La gura de metrou se împart fluturaşi prin care bucureştenii sunt îndemnaţi să doneze, în timp ce în perimetrul autocarului puţinii trecători sunt recrutaţi politicos de doi asistenţi. Cine se lasă convins e invitat în autocarul compartimentat, unde mai întâi îşi spun istoricul medical. Cine trece de "interviu" e trimis în următoarea cameră pentru măsurarea tensiunii arteriale.
Urmează recoltarea sângelui, un moment de odihnă, după care se poate pleca. "Dacă donatorii nu vin la noi, vorbesc despre acei donatori care nu vin regulat, venim noi la ei. Ne plimb