Rusia, SUA şi China au urcat pe podiumul mondial, deşi fiecare dintre ele a avut parte de ratări
România a încheiat pe patru finala de la Rotterdam, chiar dacă a făcut un concurs curat
Constanţa şi nervii tari nu mai sînt de actualitate în gimnastica mondială. Chiar dacă nu a ratat la nici un aparat, România a încheiat concursul de ieri în spatele Rusiei, Statelor Unite ale Americii şi Chinei, echipe care au avut ratări de-a lungul concursului de la Rotterdam. Importante acum sînt notele primite pentru dificultate.
Punctajele din ziua de azi se alcătuiesc din nota D (valoarea de dificulate, valoarea de legare şi valoarea de compoziţie) şi nota E (execuţia şi artistica). Cu cît exerciţiul unei gimnaste cuprinde elemente mai bine cotate, acest lucru poate compensa o execuţie mai puţin reuşită. Exemplul cel mai elovcvent fiind faptul că Siu Liu din China, deşi a căzut de pe bîrnă, a primit aceeaşi notă de dificulate, 5,7, ca Sandra Izbaşa, care nu a picat de pe aparat.
Disputat după un alt sistem decît cel din calificări, în finală toate cele trei gimnaste au punctat, diferenţele dintre celelalte ţări şi România s-au mai redus, fetele încheind competiţia la 2,301 puncte în spatele Rusiei, la 2,100 faţă de SUA şi la 1,685 puncte de China.
Ca şi acum patru ani, la Aarhus, România încheie concursul mondial pe locul al patrulea. O situaţie care a fost prevăzută de Mariana Bitang şi Octavian Belu. Deocamdată notele de dificultate ale româncelor nu pot rivaliza cu ale celorlate echipe, şi notele primite pentru execuţie au fost sensibil mai mici. Cea mai mare notă D a primit-o Ana Porgras, la bîrnă, 6,500. În timp ce echipele de pe podium au avut în medie toate notele aproape de 6,000. O dată concursul pe echipe încheiat, România mai are reprezentante la individual compus (mîine) şi în finalele pe aparate (sîm