În timp ce ţările din UE iau măsuri economice drastice, eurodeputaţii sfidează recesiunea umflând bugetul pe anul viitor. Europarlamentarii au votat un buget de 129 de miliarde de euro pentru 2011, cu 7,3 miliarde mai mult ca anul acesta. Criticile cele mai dure vin din partea Marii Britanii.
Ministrul pentru Afaceri Europene de la Londra, David Liddington, a calificat creşterea bugetară cu aproape 6% drept „scandaloasă", în timp ce premierul britanic, David Cameron, întrebat în legătură cu „bugetul obscen votat de europarlamentari", a promis să se lupte pentru ca UE „să se întindă cât îi e plapuma".
Citiţi şi:
Liderii G20 discută viitorul economiei
Stephen Booth, reprezentant al think tank-ului „Open Europe" a declarat că votul PE demonstrează „cât de rupţi de realitate sunt aleşii din Legislativul european".
„Contribuabilii britanici vor fi furioşi să vadă că banii lor ajung la Bruxelles, când ei beneficiază atât de puţin de pe urma bugetului comunitar", a declarat Booth. „Am putea spune că bugetul UE este un gest populist pe termen scurt, care mă îndoiesc că va fi popular în prea multe ţări membre", a declarat la rândul său europarlamentarul ungar Lajos Bokros.
Şi România va trebui să-şi crească contribuţia la bugetul UE, însă procentul de creştere va putea fi calculat abia după ce va fi adoptat bugetul pentru anul viitor. Analiştii estimează că suma pe care ţara noastră o va da la bugetul comunitar va depăşi suma de 5,92 miliarde lei, contribuţia estimată de Ministerul Finanţelor pentru 2010.
Fonduri pentru educaţie şi cercetare
Preşedintele Executivului European, polonezul Jerzy Buzek, apără însă decizia eurodeputaţilor, spunând că statele membre trebuie să investească în cercetare, inovare, educaţie şi energie.
„Parlamentul European este conştient de situaţia economică dificil