Ziarele franceze şi europene scriu despre planul de austeritate propus de Cabinetul de la Londra. Administraţia publică îşi va reduce personalul cu cinci sute de mii în următorii patru ani. "O rigoare fără precedent", notează L'Humanité. Sănătatea şi educaţia nu vor fi atinse. "Vremea rigorii", este titlul din Libération.
Ziarele franceze şi europene scriu despre planul de austeritate propus de Cabinetul de la Londra. Administraţia publică îşi va reduce personalul cu cinci sute de mii în următorii patru ani.
"O rigoare fără precedent", notează L'Humanité. Sănătatea şi educaţia nu vor fi atinse. "Vremea rigorii", este titlul din Libération. "Regatul Unit : 500 de mii de funcţionari mai puţin", scrie cotidianul cu tentă economică Les Echos, care face din subiect principalul său titlu : Vârsta de pensionare va creşte la 66 de ani în 2020. TVA creşte cu 2,5% şi ajunge la 20%. Ajutoarele sociale, sensibil reduse.
Tăieri bugetare mai mari decât în timpul lui Thatcher, în anii '80, consideră cotidianul elveţian francofon Le Temps.
Este cel mai dur plan de austeritate de după cel de-al Doilea Război Mondial. Obiectivul este reducerea deficitului bugetar de la 11%, cât este în prezent, la 2%, în intervalul 2014-2015.
Fiecare minister va avea bugetul redus cu 19%, iar acest lucru se va traduce în reducerea personalului : 490 de mii de persoane vor fi concediate, adică un funcţionar din 12.
Premierul David Cameron mizează pe capacitatea sectorului privat de a crea locuri de muncă şi de a absorbi cea mai mare parte a funcţionarilor concediaţi.
Speranţele sunt mari, pentru că economia britanică şi-a revenit : numai în ultimele trei luni au fost create 178 de mii de locuri de muncă.
Unii economişti exprimă dubii asupra capacităţii sectorului privat de a integra noii şomeri şi sunt de părere că şomajul care actualmente se ridică la 7,8%