Voluntarii bucureşteni vor interveni gratis la următoarea calamitate care va lovi Capitala. Stabilirea modului în care aceştia trebuie să intervină, însă, costă în jur de 110.000 de euro. Studiul de fezabilitate pentru întemeierea, şcolarizarea şi dotarea unui corp de voluntari care să intervină în situaţii de urgenţă, inclusiv la cutremure, incendii şi accidente chimice va fi plătit de primărie cu 344.588 de lei, fără TVA. Firma care va câştiga licitaţia trebuie, de asemenea, să identifice "cele mai bune soluţii folosite de către autorităţile locale din lume pentru crearea şi dezvoltarea formaţiunilor de voluntari". Suma pare mărişoară, la prima vedere, dar nu e cazul să ne pripim cu concluziile. Sarcina pe care o vor avea oamenii aceştia este din cale afară de dificilă, dacă stai să te gândeşti.
În primul rând trebuie găsiţi preparatori fizici competenţi, gata să antreneze voluntarii la un preţ corect, precum şi specialişti în parkour (disciplina sportivă care te ajută să treci peste obstacole folosind doar mijloacele propriului corp). Acest tip de antrenament este esenţial, având în vedere că la primul cutremur vârtos, jumătate din clădirile Bucureştiului riscă să pice, îngreunând astfel deplasarea.
Mai important, poate, decât angajarea unor astfel de antrenori este găsirea psihologilor care să antreneze mentalul voluntarilor.
Un cutremur este urmat fatalmente de incendii. Imaginaţi-vă frustrarea la care va fi supus voluntarul încercând să găsească un hidrant. Mai mult decât un curs elementar de resuscitare, voluntarii Capitalei vor avea nevoie să aibă parte de o instrucţie sanitară extinsă. La cum se prezintă spitalele bucureştene, ele par a fi primele candidate la prăbuşire, astfel că voluntarul, dacă nu ai norocul să dai peste un medic rătăcit, specializat în traume, este ultima speranţă.
Esenţial pentru voluntari ar fi şi un curs de dr