Parlamentul European (PE) a adoptat o propunere de directivă iniţiată de europarlamentarul Rovana Plumb care prevede că părinţii pot sta acasă cu copilul până la cinci luni, cu o lună şi jumătate mai mult. Sursa: Razvan Valcaneantu
Iniţiativa susţine un concediu de maternitate minim de 20 de săptămâni, faţă de 14, până acum, remunerat cu salariul integral din ultima lună lucrată sau egal cu media salariilor lunare, alocaţie care nu poate fi mai mică decât cea acordată pentru concediul medical.
Pentru ca directiva să devină obligatorie la nivelul tuturor statelor membre, ea trebuie însă să obţină şi votul Consiliului. Totuşi, potrivit iniţiatoarei, modificarea nu va afecta un număr mare de state, care deja au politici mai avantajoase destinate părinţilor, aşa cum e cazul României, care a legiferat un concediu pentru creşterea copilului de până la doi ani.
Vot final controversat
„În Consiliu, unde sunt reprezentate Guvernele statelor membre, membri precum Marea Britanie şi Germania au manifestat deja o opoziţie puternică, motiv pentru care este de aşteptat ca acest For să respingă cel puţin o parte din textul propus de Parlament. În această situaţie, textul va fi supus unei a doua lecturi în Parlament, unde Socialiştii şi celelalte forţe de centru-stânga vor trebui să strângă de această dată o majoritate calificată, pentru a-şi impune punctele de vedere, ceea ce va fi foarte greu. Astfel că suntem încă departe de momentul în care putem spune că această Directiva va fi implementată”, explică Doru Frănţescu, directorul Institutului European pentru Democraţie Participativă Qvorum.
În afară de prelungirea concediului pentru îngrijirea copilului, prin alte două amendamente eurodeputaţii solicită statelor membre să ofere taţilor dreptul la un concediu de paternitate plătit integral, de cel puţin două săptămâni, în perioada concediului de maternitate.