La numai 34 de kilometri de Zalău, pe drumul spre Baia Mare, turiştii se pot opri pentru câteva ore în Cehu Silvaniei, cel mai mic oraş din judeţul Sălaj. Biserica Reformată, construită la începutul secolului XVI, ruinele fostei cetăţi sau Rezervaţia Naturală Lunca, cu laleua pestriţă, sunt doar câteva din obiectivele care merită văzute în Cehu Silvaniei.
Atestat documentar încă din 1405, Cehu Silvaniei mai păstrează şi astăzi câteva urme din trecutul destul de tumultuos al locurilor. Pasionaţii de istorie îşi pot petrece câteva ore printre ruinele cetăţii medievale, unde vor găsi o fântână unicat, care se mai păstrează încă în condiţii acceptabile.
Cetatea a fost construită în anul 1526, fiind ctitorie a familiei Dragu (catolicizată şi maghiarizată cu numele de Dragfi).
Tot familia de români maghiarizaţi şi-a trecut numele şi pe frontispiciul Bisericii reformate, construită la începutul secolului al XVI-lea. Lăcaşul de cult este realizat în stil gotic, cu adăugiri în anii 1801, 1845 şi 1905. Turnul datează din 1614.
Pescuit şi drumeţii prin Strâmtorile Ţicăului
Cehu Silvaniei mai are în componenţă şi satele Motiş, Ulciug, Nadiş şi Horoatu Cehului. În ultimele trei sate, turiştii pot admira bisericile de lemn construite înainte de 1800.
Rezervaţia „Lunca Văii Sălajului“ este situată în partea de sud a localităţii Cehu Silvaniei, la niciun kilometru de oraş. Accesul în rezervaţie este posibil din şoseaua Cehu Silvaniei – Hodod – Supuru de Jos. Pe cele 10 hectare ale rezervaţiei, turiştii pot admira specia „Fritillaria meleagris“ (laleaua pestriţă, căldăruşa), într-o fâneaţă variată sub aspect floristic.
„La ieşirea din oraş, pescarii înrăiţi se pot relaxa pe malul lacurilor amenjate înainte de 1989 sau în ultimii ani“, explică Robert Vaşvari, referent în cadrul Primăriei Cehu Silvaniei. Pescar