Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei şi a complicaţiilor asociate acesteia. În România, campania de vaccinare gripală demarează la începutul lunii viitoare, iar Institutul „Cantacuzino“ a finalizat deja producerea a peste un milion de doze de vaccin gripal sezonier.
1 Cine trebuie să se vaccineze?
Există categorii de persoane cărora, din cauza stării de sănătate, vaccinarea le este indicată cu prioritate. Este vorba despre toate persoanele cu vârste de peste 65 de ani, indiferent de existenţa sau de absenţa bolilor cronice. De asemenea, le este recomandat să se vaccineze tuturor persoanelor care au boli cardiovasculare cronice, celor cu boli respiratorii cronice sau cu boli metabolice cronice (diabet), femeilor gravide, după 14 săptămâni de sarcină.
În cazul gravidelor, vaccinul este cu atât mai eficient, cu cât există un risc crescut al complicaţiilor, gripa putând cauza chiar pierderea sarcinii. În plus, anticorpii produşi de mamă ca urmare a vaccinării creează protecţie şi pentru copil. Studiile au arătat că bebeluşii ale căror mame s-au vaccinat în timpul sarcinii împotriva gripei au cu 40 la sută mai puţine riscuri să facă infecţii în primele şase luni de viaţă.
De asemenea, le este indicat să se vaccineze persoanelor care intră în contact cu grupele cu risc crescut (profesorii, personalul medical, membrii familiilor bolnavilor cronic). Pentru categoriile de risc, campania de imunizare gratuită a Ministerului Sănătăţii se derulează în cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. În farmacii, vaccinul costă 38 lei.
2 Poate avea reacţii adverse?
Reacţiile locale cel mai frecvent întâlnite sunt durerea, eritemul, edemul şi mâncărimea, care durează una-două zile. Pot apărea şi reacţii sistemice (febră, dureri de cap, frisoane, dureri musculare şi vărsături). Acestea se întâlnesc