Cercetătorii de la Staţiunea Ştiinţifică Popăuţi nu şi-au mai luat salariile de nouă luni. Cei opt cercetători care mai lucrează la Popăuţi, toţi doctori ingineri cu gradul I ştiinţific, au primit în martie doar 400 de lei, avans.
După ce a funcţionat continuu timp de un secol, perla cercetării ştiinţifice din domeniul creşterii ovinelor a ajuns în faliment pentru că statul nu a mai alocat un leu în ultimii 20 de ani.
La fermă mai lucrează 48 de salariaţi din care opt sunt cercetători ştiinţifici, cu doctorate în zootehnie, chimie şi bilogie şi cu gradul I ştiinţific. Oameni care ar putea oricând lucra în univerisăţi sau la orice institut de cercetare ştiinţifică din lume, sunt umilitţi de statul român care i-a abandonat ca şi cum nu ar mai avea nevoie de ei. Doctorul inginer Elena Fecioru are o experienţă de 27 de ani în cercetarea ştiinţifică. Ultilul salariu l-a primit în luna martie, iar de atunci trăieşte din împrumuturi. „ În martie a fost ultima dată când am, primit salariu. Am luat un avans de 400 de lei. Cu greu fac faţă cheltuielilor. Abia mai fac rost de bani pentru naveta din oraş. Din păcate, cercetarea nu este bugetată de stat şi noi nu putem renunţa la ce au muncit generaţii întregi de cercetărori. Munca trebuie continuată.„ spune cu regret Elena Fecioru.
Teoretic un salariu de cercetor este de 2400 de lei, însă practic nimeni nu a mai luat acesşti bani de mult timp. În situaţia Elenei Fecioru sunt şi ceilalţi colegi din fermă.
Ceva mai fericiţi sunt muncitorii care au primit ultimul salariu în luna iunie. Şi asta pentru că cercetătorii au renunţat la lefurile lor pentru ca oamenii să nu plece şi să nu mai aibă cine să îngrijească de animale.
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară de mâine