Experţii Comisiei Europene au recalculat deficitele bugetare înregistrate de România în 2008 şi 2009. Noile cifre sunt 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, cu 0,3% din PIB mai mari decât cele anunţate până acum. Diferenţa a apărut pentru că statul nu a inclus în calculul deficitelor bugetare toate datele financiare ale companiilor pe care le deţine.
Diferenţa de 0,3% din PIB, descoperită de experţii CE, înseamnă faptul că statul a cheltuit în cei doi ani cu 400 de milioane de euro mai mult decât au anunţat iniţial.
Pentru că firmele deţinute de stat sunt trecute la categoria "autofinanţatelor", rezultatele lor financiare nu sunt trecute, de cele mai multe ori, în bugetul de stat, deşi, de exemplu, pierderile unei astfel de companii sunt acoperite cu bani din vistieria statului, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare, pentru că acţionar este statul.
FMI a întocmit, de altfel, o "listă neagră" cu 10 mari companii de stat care fie înregistrează pierderi consistente, fie trebuie restructurate, inclusiv prin scăderea numărului de angajaţi.
Cele 10 companii sunt Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
La începutul acestui an, cele 10 companii aveau datorii totale la bugetul de stat de peste cinci miliarde de lei, adică 1,27 miliarde de euro, respectiv 1% din PIB, conform unei analize gândul.
Experţii Comisiei Europene au recalculat deficitele bugetare înregistrate de România în 2008 şi 2009. Noile cifre sunt 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, cu 0,3% din PIB mai mari decât cele anunţate până acum. Diferenţa a apărut pentru că statul nu a inclus în calc