Pentru persoanele care şi-au pierdut vederea, există acum o nouă soluţie terapeutică: corneea artificială. Aceasta imită perfect membrana oculară umană şi îmbunătăţeşte de până la patru ori capacitatea vizuală.
Anual, aproximativ 40.000 de europeni se află pe listele de aşteptare pentru un transplant cornean. Totuşi, găsirea unui donator este un proces de multe ori imposibil.
De aceea, încă de acum 20 de ani, cercetătorii încearcă să creeze un tip de cornee artificială care să aibă caracteristici cât mai apropiate celei umane.
Şi iată că, într-un final, medicii de la Universitatea „Linkopings" din Suedia au reuşit să îmbunătăţească acuitatea vizuală, unor persoane cu probleme semnificative de vedere printr-un transplant de cornee biosintetică, creată în laborator. Toate acestea fără a mai fi necesară prelevarea de ţesut uman de la un donator.
O copie fidelă a corneei umane
Corneea artificială este produsă în totalitate dintr-un colagen biosintetic pe bază de drojdie şi de secvenţe de ADN uman. Astfel, ea este creată în aşa fel încât să imite cât mai fidel membrana transparentă a ochiului, ce reflectă lumina şi ajută la focusarea imaginii de către retină. Iar rezultatele cercetătorilor au arătat că transplantul cu acest tip de cornee permite regenerarea nervilor şi celulelor de la nivelul ochilor, dovedindu-se a fi o metodă viabilă de a restaura vederea.
Permite regenerarea ţesutului ocular
După efectuarea transplantului, cele 10 persoane cărora li s-a implantat corneea artificială au fost monitorizate timp de doi ani. După această perioadă, medicii au constatat o îmbunătăţire a capacităţii vizuale de până la patru ori. În plus, aceştia susţin că transplantul de cornee artificială este o intervenţie fără riscuri majore pentru sănătate.
Specialiştii spun că succesul acestui tip de implant se datorează în primul rând