Acum aproape 40 de ani, Daniel Bell un stimat profesor de la Harvard, publica o carte care va deveni fundamentala in viitoarele decenii. Volumul se numeste “The Coming of Post-Industrial Society”, adica “Realizarea unei societati post-industriale.” Cartea promova ideea ca intr-o societate “evoluata” are loc o tranzitie de la economia bazată pe productie la economia bazată pe servicii, o difuzie a capitalului national si al celui global si privatizare masivă.
Teorie frumoasa, care a parut si fezabila de-a lungul catorva decenii, pana cand statul “industrial” occidental si-a transferat forta de productie spre Asia de Est.
Ceea ce s-a intamplat si se intampla pana in zilele noastre cunoastem cu totii. O mare parte din industriile “traditionale,” bazate pe munca manuala sau automatizata, cu un aport manual ridicat, s-au transformat intr-un proces care arata astazi ca fiind un motiv principal in dezechilibrarea economica a marilor economii occidentale. Acest proces este cunoscut pe numele de-industrializare. Din nefericire, prin acest proces a trecut si Romania, bineinteles din alte motive cu acelasi rezultat insa.
Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro Acum aproape 40 de ani, Daniel Bell un stimat profesor de la Harvard, publica o carte care va deveni fundamentala in viitoarele decenii. Volumul se numeste “The Coming of Post-Industrial Society”, adica “Realizarea unei societati post-industriale.” Cartea promova ideea ca intr-o societate “evoluata” are loc o tranzitie de la economia bazată pe productie la economia bazată pe servicii, o difuzie a capitalului national si al celui global si privatizare masivă.
Teorie frumoasa, care a parut si fezabila de-a lungul catorva decenii, pana cand statul “industrial” occidental si-a transferat forta de productie spre Asia de Est.
Ceea ce s-a intamplat si se intampla pana in zil