46 de persoane încearcă să se descurce lunar cu aceşti bani. Venitul minim garantat de lege pentru o persoană singură este de 125 de lei. Cei mai mulţi bătrâni cheltuie banii pe întreţinere, medicamente şi mâncare.
O căsuţă mică, dărăpănată, cu acoperişul care stă să cadă zace ascunsă printre vilele de pe strada Ştefan cel Mare din Piteşti. La prima vedere pare nelocuită, însă un baston lăsat la uşă dă de gol faptul că înăuntru locuieşte cineva în vârstă. Într-o cămăruţă cu tavanul umflat de ploaie se încălzeşte lângă o sobă cojită care fumegă, tanti Alexandra Ion.
La cei 86 de ani ai săi, bătrâna se mişcă cu greu, ajutându-se de un baston. Copilul şi soţul i-au murit şi de 40 de ani locuieşte singură. Pensie nu are şi singurul său venit este ajutorul social de 125 de lei pe care îl primeşte de la Primăria Piteşti. În speranţa că va avea cine să-i vegheze bătrâneţea, femeia a trecut casa şi terenul pe numele unui bărbat, însă acesta nu o ajută cu nimic.
“Of… sunt singură, mamă”, oftează bătrâna, după care continuă: “Am dat la unu, a zis că are grijă de mine. I-am făcut act pe casă şi pe teren. Şi el, la beţie, în sâmbăta Floriilor, s-a pus cu toporu pe casă, a rupt cartoanele de pe acoperiş, cură pe mine şi aici la bucătărie.”, spune amărâtă femeia.
Banii se duc pe mâncare şi medicamente
Din cei 125 de lei pe care îi primeşte femeia îşi cumpără lunar mâncar şi medicamente. “Am avut grădină, dar acum sunt bătrână şi nu mai pot munci.Mi-a ajutat Dumnezeu de am pus câteva cuiburi de fasole şi câteva fire de roşii şi am făcut câteva borcane de teci şi de bulion, să am la iarnă. În rest banii îi dau pe ulei, cartofi, ceapă şi Algocalmin să mă mai lase durerea de picioare”, spune bătrâna.
Într-un alt colţ al oraşului, într-un bloc de garsoniere din cartierul Craiovei, locuieşte Maria Axan. La cei 90 de ani, femeia a răma