Acum doi ani, atunci când criza economică ajunsese la vârf, bursa indiană a suferit pierderi importante din cauza retragerii a 5 miliarde de dolari de către investitorii străini, scrie The New York Times.
Situaţia este diferită astăzi, când numai în luna septembrie investitorii au mizat 7,1 miliarde de dolari pe acţiuni şi obligaţiuni indiene.
Principalii indicatori bursieri indieni par să depăşească valorile pe care le atinseseră în 2008, atunci când mulţi dintre analişti considerau că ţările în curs de dezvoltare care înregistrau creşteri semnificative se decuplaseră de economiile ţărilor dezvoltate.
Statele Unite, alături de mare parte a Europei şi de Japonia, este de aşteptat să revină mai greu la creşterile de dinaintea crizei. Astfel, mulţi economişti şi politiceni susţin că ţările în curs de dezvoltare pot profita de problemele cu care se confruntă economiile dezvoltate.
India, cu o creştere economică de 9% şi cu o bursă mult mai deschisă la investiţii străine decât cea a Chinei, a devenit preferata investitorilor străini.
În primele nouă luni ale anului, investiţiile străine în acţiuni şi obligaţiuni indiene au totalizat 28,5 miliarde de dolari (20,5 miliarde de euro), de două ori mai mult decât în urmă cu un an. Atractivitatea pieţei de capital a reprezentat un adevărat boom atât pentru companiile indiene, cât şi pentru stat.
Guvernul indian intenţionează să listeze la bursă 10% din Coal India, cea mai mare companie minieră producătoare de cărbune din lume. Această tranzacţie va aduce statului indian aproximativ 3,4 miliarde de dolari.
Pe piaţă se aude tot mai tare şi vocea investitorilor indieni care se arată sceptici după pierderile masive din 2008 şi îi lasă pe straini să se aventureze în plasamente ce par riscante.
Investitorii străini îşi translatează fondurile către pieţele