Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca a vorbit cu presedintele Traian Basescu despre legea privind reducerea TVA la alimentele de baza si ca el crede ca seful statului va actiona pentru a rezolva aceasta problema.
Franks a dat de inteles ca vrea ca Basescu sa retrimita legea in Parlament pentru a fi respinsa, declarand ca "e foarte dificil sa incepi sa schimbi sistemul fiscal in acest moment".
Reprezentantul Fondului a mai declarat dupa intalnirea cu reprezentantii patronatelor ca nu se pune problema ca tinta de deficit bugetar al Romaniei sa fie modificata de la 4,4%, cat a fost stabilit. Franks a mai discutat si despre un viitor acord cu Romania si despre posibilitatea de a creste salariul minim pe economie. El a refuzat sa dea detalii, cum a refuzat sa dea si estimari privind cresterea economica a Romaniei. O estimare in acest sens va fi data saptamana viitoare.
Reprezentantii patronatelor, Dan Matei Agathon de la CONPIROM si Cezar Coraci de la "UGIR-1903" au dat mai multe detalii referitoare la discutii.
Presedintele federatiei patronale "UGIR-1903", Ioan Cezar Coraci, a declarat dupa intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International ca sectorul privat poate accepta, in anumite conditii, cresterea salariului minim pana la 700 de lei pentru mediul privat.
Reprezentantul patronatelor a recunoscut insa ca discutia s-a concentrat mai ales in jurul sumei de 650 de lei, mai realista. In plus, Coraci a spus si ca patronatele n-au cerut scaderea contributiilor, pentru ca "am inteles ca in criza nu putem cere asa ceva".
Agathon a marturisit si el ca tinta de deficit ramane la 4,4%, "chiar daca Cezar Coraci a propus majorarea acesteia. "Un deficit mai mare ar insemna un balon de oxigen pentru economie, daca cele 2-3 miliarde ar insemna platirea arieratelor catre sectoru