Ei sunt continuatorii direcţi ai primei unităţi de marină militară a României.Ceremonialul marinăresc desfăşurat pe platoul din Piaţa Independenţei a atras numeroşi concetăţeni
Ceremonialul prin care a fost sărbătorită împlinirea a 150 de la înfiinţarea prin înalt Ordin de Zi numărul 173, a Corpului Flotilei de Dunăre, la 22 octombrie 1860, s-a desfăşurat în Piaţa Independenţei.
Galerie foto aici
Brăila este singura garnizoană din ţară unde se află unităţile fluviale de luptă ale Forţelor Navale.
Garnizoana Brăila găzduieşte atât Sediul Serviciului Naval din Comandamentul Flotei cât şi unităţile de luptă alt Marinei Militare Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, şi Divizionul 88 Vedete Blindate.
De alfel ceremonii marinăreşti legate de eveniment nu au avut loc decât în garnizoanele Brăila, Constanţa şi Mangalia, adică acolo unde se găsesc bazele navale ale flotei
Pe toate navele de luptă din Baza Navală Arapu situată în sudul municipiului a fost ridicat pavilionul de luptă şi Marele Pavoaz.
În piaţa Independenţei în faşa autorităţilor civile şi militare ale municipiului şi judeţului a fost ridicat Pavilionul României, după tipicul marinăresc, garda de onoare a pavilionului făcând toate manevrele ca la bordul unei nave de luptă, în sunetul siflaiului mânuit de unul dintre veteranii marinei fluviale.
De reţinut că în marina militară a României, în timpul luptei dacă este lovit arborele port drapel, pic-ul cum este denumit de marinari, pavilionul de mută pe o vergă la loc vizibil.
Toate navele militare au mai multe pavilioane la bord pentru că dacă acesta este deteriorat de luptă se ridică imedial alt drapel.
Coborârea pavilionului în timpul luptei este semn de predare a navei şi echipajului către inamic de acea nimeni în România de la soldat la Amiral nu poate coborâ pavilionul unei nave în situaţie de ră