Medicamentele care cresc capacităţile de memorare şi de învăţare stimulează substanţele de la nivelul creierului implicate în aceste procese. Pentru a fi eficiente, ele trebuie administrate numai la recomandarea medicului.
Medicamentele pentru stimularea proceselor de memorare sunt recomandate în special pentru combaterea bolii Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, caracterizată prin apariţia pierderilor de memorie. Pastilele pentru memorie stimulează producţia de acetilcolină (substanţă de la nivelul creierului al cărei nivel scăzut determină pierderi de memorie), categorie în care intră şi lecitina.
Există însă şi o serie de medicamente care împiedică degradarea acetilcolinei şi astfel stopează evoluţia bolii Alzheimer. În schimb, un alt tip de medicamente stimulează producţia de acid glutamic, substanţă implicată în procesul de memorizare. Deşi sunt eficiente în caz de Alzheimer, aceste pastile trebuie luate numai la recomandarea medicului, căci pot avea efecte secundare grave.
Suplimentele, fără riscuri
Suplimentele alimentare, de tipul lecitinei, nu sunt periculoase din punct de vedere al efectelor adverse. Studiile arată că suplimentele vizează nutriţia celulelor nervoase, având efect benefic în îmbunătăţirea memoriei, capacităţii de învăţare şi tuturor funcţiilor cerebrale.
Unele teorii arată că distrug grăsimile, în special colesterolul, ajutând la prevenirea depunerilor de grăsimi pe pereţii vasculari şi previn formarea calculilor biliari, prin solubilizarea sărurilor biliare şi prin reducerea nivelului de colesterol „rău". Pentru a fi eficiente, se administrează în medie patru-opt săptămâni, chiar în mai multe serii pe an, cu pauze de 10-20 zile.
Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei
de Farmacologie UMF
„Carol Davila"
În cadrul st