Actorul, producătorul şi scenaristul a povestit pentru EVZ despre noul său personaj, despre cât de emoţionant i s-a părut filmul "Francesca", dar şi despre viaţa de după comisarul Cattani. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Michele Placido, actorul rămas în memoria românilor pentru rolul comisarului Cattani, a explicat ce sacrificii cere cariera de regizor.
EVZ: Spuneaţi ieri că pentru a fi politician trebuie să sacrifici totul. Ce aţi sacrificat pentru cariera de regizor?
Michele Placido: Nu mi-am ales această carieră, nu mă gândeam să devin regizor, mi-au cerut-o producătorii cu care am lucrat ca actor. Cu timpul au înţeles că am stofă de regizor şi iată-mă! Acum, în ceea ce priveşte filmul pe care îl realizez în Franţa, tot producătorii, de data asta din Hexagon, au insistat să regizez. După cum au făcut-o şi actorii Daniel Auteuil şi Vincent Cassel, care joacă în acest lungmetraj. De sacrificat...
Regia îţi ia mult mai mult timp decât munca de actor. E mai comod să joci (zâmbeşte). Regia e mult mai obositoare, îţi fură foarte mult din durata unei zile, 14-16 de ore de muncă. E important şi să fii sănătos pentru a regiza, e importantă şi vârsta... Timp de câţiva ani cred că mai pot să fac această muncă.
Apropo de cariera dv. de actor, cum aţi evitat să fiţi distribuit în roluri de eroi, de personaje pozitive, după "Caracatiţa"?
Făcusem deja cel puţin 40 de filme înainte de "Caracatiţa", unele cu mari regizori italieni, dintre care multe erau roluri negative. Da, "Caracatiţa" e cel mai cunoscut, probabil că în ochii publicului acela e singurul meu rol. Dar fiind un actor de teatru, sunt obişnuit să-i interpretez pe Iago, pe Macbeth, deci roluri negative. De altminteri, sunt mai uşor de jucat decât cele de personaje pozitive (râde).
Cum de v-a determinat "Francesca" să lucraţi cu Bobby Păunescu?
Mi-a plăcut foarte mult şi