Viitorul primar al capitalei ruse nu va avea o misiune deloc uşoară, în condiţiile în care municipalitatea are un buget echivalent cu cel al unor ţări din estul Europei şi o economie imensă.
Fotoliul de primar al capitalei Rusiei vine cu obligaţia de a gestiona un buget de 40 de miliarde de dolari (29 mld. euro), de a continua politica financiară a predecesorului său şi de a face faţă statutului metropolei moscovite, considerată nu un oraş, ci o regiune, scrie BBC News.
Moscova, condusă de către carismaticul Iuri Lujkov timp de 18 ani, trece sub tutela lui Serghei Sobianin, un apropiat al premierului Vladimir Putin. Sobianin primeşte drept moştenire o economie solidă, cu potenţial de dezvoltare în viitor, dar şi cu un pachet semnificativ de riscuri.
Până acum investitorii nu s-au grăbit să se arate îngrijoraţi că noua conducere a oraşului îi va obliga să îşi schimbe fundamental maniera de a face afaceri. Unele voci susţin însă că există posibilitatea unei reconsiderări a modului în care vor fi acordate pe viitor contractele publice. Alţi experţi avertizează în privinţa pericolului de pierdere a unei părţi a veniturilor din taxe şi impozite.
Inima financiară a Rusiei
Moscova deţine un statut aparte, nu numai cel de capitală, dar şi cel de "inimă financiară" a Rusiei. Bugetul său de 43 de miliarde de dolari îl depăşeşte pe cel al multor ţări, cum ar fi Bulgaria, Letonia sau Slovenia. Oraşul generează mai mult de 20% din PIB-ul ţării şi reprezintă un pol de atracţie pentru un sfert din investiţiile străine directe ale ţării.
Dar lipsa diversificării surselor de venit ce construiesc bugetul capitalei se poate transfoma într-o vulnerabilitate îngrijorătoare. Aproape 80% din totalul veniturilor generate de oraş provin exclusiv din impozite şi taxe.
Analiştii ruşi avertizează că nivelul taxelor este stabilit de gu