Medicii din statele est-europene ar putea pleca în număr mare spre Occident, din cauza scăderii veniturilor ca urmare a măsurilor de austeritate, tendinţă care coincide cu intenţia statelor dezvoltate de atragere a muncitorilor calificaţi, comentează Reuters.
După ani în care a lucrat ore suplimentare cu un salariu foarte mic, medicul ceh Petr Klimak ameninţă că va demisiona şi se va alătura exodului spre Europa Occidentală. În condiţiile în care are salariul mai mic decât al unui tâmplar sau instalator şi pe fondul măsurilor de austeritate, Klimak şi mii de alţi medici din statele estice membre UE se gândesc să lucreze în străinătate.
Chiar dacă sistemele medicale din statele est-europene s-au îmbunătăţit după căderea comunismului în 1989, condiţiile de lucru şi nivelul salarizării nu se compară cu cele din Germania şi Marea Britanie. În prezent, din ce în ce mai mulţi medici pleacă din ţările europene, astfel că multe spitale ar putea fi închise, iar încrederea în guvernele statelor respective ar putea scădea, din cauza reducerilor bugetare. În contextul în care noul Guvern de centru-dreapta din Cehia continuă măsurile de austeritate în sistemul medical, Klimak şi alţi medici cred că nu au nicio şansă să aibă venituri mai mari. El a declarat că, împreună cu alţi 3.500 de medici - mai mult de o cincime dintre medicii cehi - vor pleca până la sfârşitul anului dacă salariile nu vor creşte.
România, în aceeaşi situaţie
Situaţia este similară şi în alte state central şi est-europene care sunt membre ale UE, iar tendinţa coincide cu dorinţa statelor dezvoltate de a atrage forţă de lucru calificată. Analiştii cred că nu există riscul prăbuşirii sistemelor medicale pe termen scurt, însă partidele de guvernământ din statele respective ar putea fi afectate din cauza exodului medicilor şi închiderii spitalelor. Sistemul medical din Ceh