Piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) la noua luni a inregistrat o scadere puternica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si prezinta o tendinta continua de declin de la trimestru la trimestru, releva un raport de piata realizat de Capital Partners.
Volum total de tranzactii incheiate in primele noua luni se ridica la 250 milioane euro, in scadere cu 64% fata de perioada similara din 2009. De mentionat, potrivit bancii de investitii Capital Partners, un efect de baza puternic defavorabil anul acesta, in conditiile in care in 2009 s-au efectuat cateva tranzactii foarte mari (de exemplu, CEZ, EHOL si Bancpost-SIF-uri) care, din cauza dimensiunii minuscule a pietei, denatureaza mediile si dinamica.
Piata de M&A intrase pe scadere dupa primul semestru, perioada in care volumul total de tranzactii incheiate se ridica la 228 milioane euro, un declin de 8%.
In termeni de numar de tranzactii, s-au inregistrat 52, in crestere nesemnificativa fata de 2009, cand au fost 51. Prin urmare, valoarea medie a tranzactiilor s-a prabusit, de la 13,6 milioane euro in 2009, la numai 4,8 milioane euro anul acesta. Distributia pe sectoare in 2010 cuprinde cele mai multe tranzactii in domeniul serviciilor financiare, urmat de servicii medicale si sectorul bunurilor de larg consum (FMCG).
“In aceste conditii, estimarea noastra la jumatatea anului ca piata de M&A va fi in 2010 macar egala cu cea de anul trecut (in jur de 1 miliard euro) a devenit foarte ambitioasa. Se confirma insa tendinta de fragmentare a pietei (tot mai multe tranzactii de valori unitare tot mai mici)”, a declarat pentru Wall-Street.ro Doru Lionachescu (foto), partener principal al casei de investitii Capital Partners.
La valorile medii curente, Romania a iesit din sfera pietelor medii, in opinia lui Doru Lionachescu, intrand deja in “clubul” deloc de invidiat al pie