Au cinat sub candelabrele hotelului care a fost, multe decenii, sediul spionilor activi în capitala României. Pe sub ferestrele dineului curgeau bucureşteni grăbiţi fără să ştie că, la doar câţiva metri de ei, în spatele zidurilor groase, se adunaseră cei mai puternici şi influenţi europeni.
Comisia Trilaterală a fost înfiinţată în 1973 de către magnatul american David Rockefeller, fiind o încercare de a reuni cele mai luminate minţi şi cele mai puternice voinţe americane, europene şi japoneze. Primul obiectiv neoficial al Comisiei a fost rezolvarea războiului din Vietnam, rezultatul fiind atins doi ani mai târziu. De atunci, Comisia Trilaterală a devenit unul dintre personajele favorite ale romanelor conspiraţioniste, fiind prezentată ca un guvern mondial din umbră. În realitate, Comisia este cel mai important think-tank şi agent de influenţă al globalizării, prin care se încearcă armonizarea acţiunilor regionale, pentru europeni obiectivul declarat oficial fiind întărirea importanţei UE.
Deşi conţinutul întâlnirilor Comisiei nu este public, organizaţia încearcă să fie cât mai transparentă, publicând periodic lista membrilor săi şi anunţând în prealabil locul reuniunilor. Bucureştiul a fost în acest an oraşul reuniunii europenilor din Comisia Trilaterală, Mugur Isărescu făcând oficiile de gazdă. Printre românii acceptaţi în Comisie se mai numără şi Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, dar Mugur Isărescu, care are o funcţie şi în comitetul executiv, este în acest moment românul cu cea mai mare influenţă la nivel mondial. Printre cei mai cunoscuţi invitaţi ai săi, dar nu neapărat şi cei mai importanţi, s-au numărat Javier Solana, fostul secretar general al NATO, sau Peter Sutherland, preşedinte al Goldman Sachs.
La finalul întâlnirii, Mihai Tănăsescu a dezvăluit că în zilele următoare (adică în săptămâna care tocmai se termină) vor fi făcu