E dulce, moale şi orice reţetă care îl are în compoziţie capătă o aromă deosebită datorită dovleacului. Şi cum este sezonul lui, iar peste câteva zile e Halloweenul, foloseşte-i miezul la gătit şi decupează-i coaja, ca să o poţi folosi pe post de felinar în “noaptea spiritelor”.
Supă-cremă de bostan
Ingrediente: doi dovleci, două cepe, 50 g unt sau margarină, o cutie de roşii decojite, câteva frunzuliţe de pătrunjel, un morcov, o ţelină mică, sare şi piper.
Mod de preparare: cepele curăţate se taie în două şi se toacă mărunt. Un dovleac se curăţă în interior cu ajutorul unei linguri, iar cel de-al doilea se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Untul se topeşte într-o tigaie şi se căleşte în el dovleacul tăiat cubuleţe şi ceapa. Când ceapa devine transparentă, se ia tigaia de pe foc. Roşiile se mărunţesc şi se trec printr-o sită, apoi se amestecă într-o oală, cu 1,5 l apă, împreună cu morcovul şi ţelina curăţate şi tăiate mărunt, dovleacul şi ceapa. Se lasă să fiarbă 20 de minute la foc mic şi se adaugă sare şi piper. Se mixează legumele fierte împreună cu zeama, în robotul de bucătărie şi se răstoarnă în dovleacul curăţat în interior, ca într-o supieră.
Cu stafide şi cu brânză
Ingredinte: un dovleac mare, 500 g de brânză dulce, trei ouă, trei linguri de zahăr, două pliculeţe de zahăr vanilat, o linguriţă esenţă de rom sau vanilie, coaja rasă de la o portocală, 100 g stafide.
Mod de preparare: dovleacul se curăţă în interior. Se amestecă brânza cu gălbenuşurile, zahărul, esenţa, coaja de portocală şi stafidele, iar la afârşit se adaugă albuşurile bătute spumă, astfel încât compoziţia să fie mai pufoasă. Compoziţia se răstoarnă în dovleacul curăţat şi se dă la cuptor circa 30 de minute.
Umpluţi cu orez şi cu seminţe
Ingredinte: doi dovleci micuţi, o cană de orez, două căni de apă, o