Preşedintele CEDO, Jean Paul Costa, a declarat că, pe lângă problema retrocedării proprietăţilor, constatată recent în cazul pilot al CEDO, există şi alte probleme precum durata excesivă a proceselor, condiţiile de detenţie şi divergenţa între jurisprudenţa diferitelor Curţi de Apel.
"Subiectul la ordinea zilei este cazul pilot emis recent referitor la retrocedarea proprietăţilor. Un caz pilot înseamnă un caz care constată existenţa unei probleme sistemice, structurale, care încearcă să indice statului pârât - în speţă României - care sunt măsurile cu caracter general, mai ales de natură legislativă, care trebuie adoptate pentru rezolvarea acestei probleme structurale, care afectează un număr mare de persoane", a explicat Jean Paul Costa.
El a adăugat că retrocedarea proprietăţilor nu este singura problemă cu caracter repetitiv constatată de instanţa de la Strasbourg în ceea ce priveşte România.
"Nu este singura problemă cu caracter repetitiv pe care am constatat-o la Strasbourg în ceea ce priveşte România. Există şi alte probleme, de exemplu există în continuare cazuri frecvente în care durata procedurilor judecăţii interne este excesivă, ceea ce necesită şi în acest caz soluţii legislative. Recent a fost adoptată o lege - la începutul săptămânii, dacă nu mă înşel - care prevede mecanisme pentru accelerarea procedurilor judiciare la nivel naţional. Această lege este un lucru important. Poate că nu este o soluţie suficientă sau ideală, dar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, m-a asigurat că are un plan ambiţios şi realist pentru a accelera durata procedurii interne în România", a spus el.
Jean Paul Costa a menţionat şi problema condiţiilor din închisori, menţionând că există progrese de făcut şi în acest domeniu.
"Mă gândesc de asemenea şi la problema aparent tehnică, dar importantă şi specifică