Miniştrii de Finanţe ai G7 s-au reunit vineri, 22 octombrie, în Coreea de Sud, înaintea reuniunii G20, care urmăreşte aplanarea tensiunilor în aşa-zisul "război al valutelor". Summit-ul G7 este dominat de disputa îndelungată dintre Statele Unite şi China, acuzată că politica de păstrare a unui yuan scăzut a încetinit redresarea mondială şi a afectat piaţa muncii din SUA.
Miniştrii de Finanţe ai G7 s-au reunit vineri, 22 octombrie, în Coreea de Sud, înaintea reuniunii G20, care urmăreşte aplanarea tensiunilor în aşa-zisul "război al valutelor".
Summit-ul G7 este dominat de disputa îndelungată dintre Statele Unite şi China, acuzată că politica de păstrare a unui yuan scăzut a încetinit redresarea mondială şi a afectat piaţa muncii din SUA.
Miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale din G7 evaluează situaţia economiei mondiale şi încearcă să caute modalităţi pentru a reforma în continuare sistemul financiar.
Discuţiile lor asupra economiei globale pregătesc summit-ul şefilor de stat G20 din 11 şi 12 noiembrie de la Seul.
În ceea ce priveşte "războiul valutelor", comentatorii spun că sunt puţine speranţe pentru un acord între China, Statele Unite şi alte ţări.
G7 reuneşte Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada, în timp ce G20 cuprinde, între altele şi China, India, Brazilia şi Rusia.
Un proiect de declaraţie finală sugerează că ţările bogate şi emergente G20 se angajează "să se abţină de la devalorizarea competitivă", anunţă agenţia Dow Jones. Această strategie de devalorizare constă în manipularea cursului monedei naţionale, pentru a stimula economia, prin ignorarea cooperării internaţionale. China este acuzată că ţine yuanul la un curs mic, pentru a avantaja exporturile chineze.
G20 va insista pe "un sistem al ratelor de schimb determinat mai mult de piaţă", arată documen