În timp ce experţii FMI ne atrag atenţia asupra "găurilor negre din economie", miniştrii se laudă cu progrese. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Autorităţile române s-au obişnuit ca la fiecare vizită a Fondului Monetar Internaţional (FMI) să încaseze bobârnace pentru "performanţele" realizate. Asta s-a întâmplat şi ieri, când delegaţia FMI a luat la rând mai multe ministere pentru a analiza progresele companiilor de stat aflate sub monitorizare.
În vară, guvernul a tăiat salariile din sectorul bugetar cu 25%, acelaşi lucru nu s-a întâmplat însă şi la companiile de stat. Aici, grupurile de interese au avut din nou câştig de cauză, astfel că aceste companii au fost păstrate ca "vaci bune de muls".
FMI cere disponibilizări
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat că la Ministerul Economiei nu s-au purtat discuţii despre reducerea salariilor la companiile din subordine. "Acest subiect va fi discutat într-un cadru mai larg al restructurării instituţiilor publice", a declarat, ieri, Mihai Tănăsescu, înainte de întâlnirea cu ministrul economiei, Ion Ariton.
Tănăsescu a adăugat că discuţiile se vor axa şi pe progresul înregistrat de companiile monitorizate de Fond, apreciind că acestea au avut "progrese minimale". La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a precizat că discuţiile cu Ariton se vor concentra pe analiza operaţiunilor companiilor controlate de Ministerul Economiei.
Oficialii ministerului au ieşit cam şifonaţi de la discuţiile cu FMI, ne-au declarat surse oficiale. "Progrese demne de prezentat la companiile cu probleme, precum CNH sau Termoelectrica, nu erau, aşa că discuţiile au fost îndreptate spre proiectele ministerului", ne-au precizat sursele, arătând că reprezentanţii FMI au fost îngăduitori având în vedere că noul ministru a preluat funcţia de numai o lună ş