Sunt oraşe care nu au nevoie să primească de la autorităţi statutul de capitală, deoarece afluxul de turişti sau puterea financiară le-au transformat deja în ''locuri care trebuie văzute".
1 /.
Americanii îi spun ''Big Apple" (Marele Măr), teroriştii l-au îndoliat pe 11 septembrie 2001, turiştii îl iubesc. Anual, peste 47 de milioane de oameni vizitează metropola New York, adică mai mult decât dublul populaţiei României. De asemenea, numărul anual de turişti este şi de aproape şase ori mai mare decât cel al locuitorilor care, potrivit www.lonelyplanet.com, vorbesc peste 160 de limbi.
De ce vin oamenii în New York? Ca să admire zgârâie-norii intraţi în Cartea Recordurilor, să se distreze în cluburile din oraşul despre care Frank Sinatra spunea că ''nu doarme niciodată" sau să viziteze sediile instituţiilor internaţionale, cum ar fi cel al ONU.
Dacă spui Brazilia, spui Rio de Janeiro şi cafea. Chiar dacă centrul administrativ este la Brasil, iar cel financiar la San Paolo, despre care se estimează că va fi cel de-al şaselea cel mai bogat oraş al lumii în 2025, Rio de Janeiro găzduieşte an de an cel mai mare carnaval al omenirii, atrăgând numai anul acesta peste 700.000 de turişti străini.
Însă, în 2010, rata criminalităţii a crescut în timpul carnavalului, comparativ cu ediţiile precedente. De aceea, şansele ca metropola să fie gazda Olimpiadei din 2016 s-au redus.
Sydney este cel mai mare şi cel mai populat oraş din Australia. Capitala ţării este Canberra, un oraş construit pentru a deservi scopuri administrative, dar Sydney este ''oraşul care alunecă spre mare păentru a se bronza şi pentru a prinde câteva valuri, înainte de a invita nişte amici la un grătar", după cum notează jurnaliştii de la www.lonelyplanet.com.
Marrakesh este una dintre cele mai populare de