Ardeleanca Enik Prozsa produce licoarea lui Bachus în Arad şi se plânge că i-au scăzut vânzările. Producătorii de vin spun că 2010 a fost un an greu care a făcut să se simtă criza şi printre sticlele, damigenele şi butoaiele din crame.
Încă de aseară, Parcul Eminescu din centrul oraşului a început să „mustească” de producători ale celor mai bune vinuri arădene, veniţi de prin mai toate colţurile judeţului, dar şi din Cluj pentru festival. Şerban Prozsa, alături de soţia sa, Enik, doi producători ai vinului arădean, veniţi tocmai din Cluj, sunt clienţi fideli ai Aradului.
După ce în anul 2000 au reuşit să încropească o mică afacere cu licoarea lui Bachus pe plaiurile arădene, cei doi clujeni se pot lăuda în prezent cu 43 de hectare de viţă de vie în Pâncota.
„Nu suntem arădeni, dar faptul că nu există vin de Cluj ne-a determinat să încercăm aici să cultivăm şi să producem. Întotdeauna participăm la festivalurile de vin din toată Transilvania, iar la Arad suntem prezenţi în fiecare an”, a spus Ştefan Prozsa. Enik Prozsa recunoaşte că 2010 nu a fost un an tocmai benefic pentru producătorii de vin care au pierdut teren pe piaţa internă.
„În acest an vinul îmbuteliat a scăzut ca vânzări, în vreme ce vinul vărsat a crescut”, a spus Enik. Organizatorii festivalului spun că au rămas la brandurile obişnuite.
Criza din gradele vinului
„Vinurile au tradiţie în Arad, de aceea am adus şi în acest an mustul din recolta 2010 şi cele mai bune vinuri din viile de la Miniş, Pâncota, Păuliş sau Baraţca“, a spus Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.
„Anul acesta avem vin mai puţin din cauza vremii. Au fost câteva furtuni care au cam distrus culturile de viţă de vie, iar strugurii au fost destul de puţini”, a declarat Mihai Duma, director al staţiunii vitivinicole Miniş.
Faptul că nu există vin de Cluj ne-a de