Grafica de Irina Georgescu
Europa se plange de imigrantii din tarile arabe si africane. Canada incepe sa stranga cureaua la straini de teama evolutiilor din Europa. Romanii se plang de tigani indiferent in ce tara ar trai. Dar cat de ospitaliera este Romania cu imigrantii ei?
Ii vedem pe strada. Sunt aceia care de la primul contact vizual par a nu fi romani. Unii traiesc in Romania de mai bine de 30 de ani, altii vin abia acum, in probabila cautare a ceea ce milioane de romani cauta in tarile Europei de Vest. In cautarea unei vieti mai bune, imigrantii din Romania se confrunta insa si ei cu greutati.
Conform proiectului “Migrant in Romania, in 31.08.2009 se aflau in tara 59.017 cetateni straini cu sedere legala. Dintre acestia, 9520 cu sedere permanenta. Pe primul loc se situeaza capitala Bucuresti cu 23.219 straini. Pe locul al doilea se situeaza judetul Iasi, iar Clujul se claseaza al treilea.
Asociatia Cultura Pacii a fost creata cu scopul de a acorda asistenta imigrantilor din Romania, sub forma de ajutor umanitar, consiliere legala si reprezentare in fata autoritatilor. Unul din fondatorii acestei asociatii este Amadou Niang, in varsta de 42 de ani, originar din Senegal.
La facultate a fost sef de promotie, si astfel a primit o bursa din partea ministerului de externe, pentru a face studii postuniversitare la Bucuresti. Nici prin cap nu i-a trecut ca va ajunge sa ramana in Romania. Dar aici a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, si a ramas.
Da domnu’, tu nu!
Impulsul de a infiinta Asociatia pentru Cultura Pacii i-a fost dat de problemele cu care s-a confruntat Amadou Niang in relatia cu autoritatile romanesti. Inadvertentele legale si negarea tipica de responsabilitati a institutiilor l-au determinat sa isi foloseasca profesia de jurist in slujba celor ca el, care nu poseda aceleasi arme informationale.
ONG-ul inf