Procurorii DIICOT au trimis ieri în judecată mai mulţi membri ai unei grupări care a încheiat 63 de contracte fictive de credite bancare. În perioada 2005-2007, 43 de membri ai reţelei au falsificat documente şi au obţinut bani, atât în nume personal, cât şi prin intermediul altor persoane, recrutate special în acest scop.
Oamenii legii bănuiesc că în acest caz erau implicaţi funcţionari din cadrul Băncii Comerciale Române şi CEC Bank. Nucleul grupului era format din cinci persoane şi era condus de Magdalena Petre, o femeie de 58 de ani din comuna prahoveană Puchenii Mari. Membrii grupării aveau sarcina de a racola alte persoane care să accepte să meargă la bancă pentru a solicita împrumuturi.
Infractorii erau specializaţi în falsificarea de cărţi de muncă şi adeverinţe de salariu, iar documentele erau completate în numele unor societăţi comerciale aflate pe numele lor. În dreptul rubricii de salariu erau trecute sume fictive şi se completa o perioadă de angajare.
Persoanele racolate se prezentau cu toate aceste documente la bancă pentru a obţine credite de consum. Sumele solicitate se încadrau între 20.000 şi 60.000 de lei, iar solicitanţii se alegeau cu sume cuprinse între 10 şi 50% din valoarea împrumuturilor. Restul banilor ajungeau la capii reţelei. Persoanele trimise în judecată provin din localităţile Ploieşti şi Brazi, şi au vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani.
Liderul grupării a fugit din ţară
Procurorii au indicii clare că în acest dosar ar fi implicate şi persoane din cadrul băncilor şi continuă cercetările. De asemenea, în perioada următoare, alte zeci de persoane ar putea fi acuzate. Prejudiciul creat de grupul infracţional este de aproximativ un milion de lei.
„Am instituit sechestru pe imobilele unor persoane trimise în judecată. Acestea urmează să fie scoase la licitaţie, pentru ca băncile să-şi recupereze o